KOTIHILLOSTA HELPOSTI PAISTONKESTÄVÄÄ
Tyhmänä kyselen, miten saan kotihillosta paistonkestävää. Harmittaa, kun hillot ovat aina uunista otettaessa ”levällään” leivonnaisissa. Olen kova leipomaan, ja viime kesän marjat pitäisi saada käytettyä
ennen uutta satoa. Onko ainoa keino tehdä hillot kiinteämmiksi, jopa hyytelöksi?
Marjastaja-leipoja
Hillot saat paistonkestäviksi, kun sekoitat niihin ennen leivonnaisille levittämistä vähän perunajauhoja. Perunajauhojen tärkkelys tekee hillosta kiinteämpää.
KONDENSOITU MAITO PAKSUA JA MAKEAA
Jälkiruokien ohjeessa olen törmännyt kondensoituun eli tiivistettyyn maitoon. Onko se samaa kuin maitojauhe? Ellei, mistä sitä saa?
Inga
Kondensoitu maito on maitotiiviste, jota valmistetaan haihduttamalla maidosta tai kuoritusta maidosta vettä niin paljon, että se tiivistyy noin neljännekseen alkuperäisestä tilavuudestaan. Se on koostumukseltaan paksuhkoa ja erittäin makeaa – noin 45 prosenttia siitä on sokeria – joten sitä käytetään ainesosana jälkiruoissa ja leivonnaisissa, mutta myös kahvin ja teen makeuttajana. Kondensoidusta maidosta voi keittämällä valmistaa paksua, toffeemaista kastiketta.
Maitojauheesta kondensoitu maito eroaa siinä, että se sisältää paljon sokeria kun taas maitojauhe on makeuttamatonta. Erilaisen maun ja koostumuksen vuoksi ne eivät korvaa toisiaan.
Kondensoitua maitoa myydään Suomessa etnisissä kaupoissa ja suurissa marketeissa. Metallisessa, ilmatiiviissä purkissa se säilyy avaamattomana jopa vuosia. Avaamatonta tölkkiä voi säilyttää huoneenlämmössä, mutta avattuna sen maito säilyy jääkaapissa vain muutaman päivän.
HIRVENLIHAPALA UNOHTUI PAKASTEESEEN
Löysin pakastimesta palan hirvenlihaa, joka on sinne toissa syksynä laitettu. Uskallanko sitä vielä syödä? Liha näyttää hyvältä.
Unohtunut herkku
Hirvenliha on vähärasvaista, joten se säilyttää pakastettuna makunsa varsin hyvin. Ruokatieto suosittelee hirvenlihalle 8-10, metsästyksen ammattilaiset jopa 12 kuukauden pakkassäilytystä. Jos liha ei ole sulanut välillä ja pakastuslämpötila on ollut tasainen ja riittävän alhainen eli vähintään -18 astetta, se on todennäköisesti vielä syömäkelpoista. Maku- ja rakenneviat ovat kuitenkin pitkään säilytettäessä mahdollisia, joten ehdotan, että sulatat lihan, jolloin näet ja haistat, voitko sitä ruoaksi valmistaa.
HÖYHENPEITON PESU VAATII KÄRSIVÄLLISYYTTÄ
Ihana, kymmenen vuotta vanha höyhenpeittoni kastui tuuletettaessa räntään ja on nyt reunasta ikävän likainen. Uskaltaisinko tunkea sen pesukoneeseeni oikein aurinkoisena kesäpäivänä pilaamatta sitä kokonaan? Peitto on arvostettu lahja sisariltani, enkä haluaisi luopua siitä vielä.
Untuvainen
Uskaltaudu vain pesemään höyhenpeittosi, sillä untuva ei säikähdä vettä. Suomen Höyhenen mukaan pesu itse asiassa parantaa peiton lämpimyyttä, sillä puhdas untuva eristää ilmaa enemmän kuin
likainen.
Untuva- ja höyhentuotteille suositellaan pesua runsaassa, 60-asteisessa vedessä untuvasampoolla tai hienopesuaineella, jota annostellaan säästeliäästi, vain kolmannes normaalimäärästä. Älä käytä huuhteluainetta. Ja kun huuhtelet peiton hyvin, vältyt ikäviltä pesuainejäämiltä.
Pesun jälkeen untuva vaatii huolellisen kuivauksen. Koska höyhenpeitto on paksu, sen kuivattaminen kestää kauan ja vaatii viitseliäisyyttä. Jos käytössäsi on kuivausrumpu ja peittosi sietää rumpukuivauksen, käytä sitä. Pysäytä rumpu kuivauksen aikana muutaman kerran, ota peitto ulos, ravistele sitä ja jatka kuivausta. Tennispallo rummussa pöyhii untuvia ja höyheniä hyvin.
Ellei käytössäsi ole kuivausrumpua, levitä peitto kuivumaan tasaiselle alustalle ulos ilmavaan paikkaan, mutta suojaan suoralta auringonpaisteelta. Pöyhi sitä välillä ja jatka kuivaamista, kunnes höyhenet eivät enää haise ja peitto on pullea. Eli useamman päivän ajan.
Untuvan hyviin ominaisuuksiin kuuluu sen hengittävyys ja kosteuden imukyky. Älä siis petaa vuodetta heti herättyäsi, vaan anna sen tuulettua, jotta yön aikana peittoon kerääntynyt kosteus haihtuu. Myös säännöllinen tuuletus kuuluu hyvän untuvatäkin hoitoon.
TULPPAANINI LAKASTUIVAT NUPULLISINA
Sain ystävältäni kimpun nupulla olevia tulppaaneita. Panin ne tavalliseen tapaan maljakkoon haaleaan veteen, mutta ne eivät auenneet vaan alkoivat jo parin päivän päästä lakastua. Miten niitä olisi pitänyt hoitaa, jotta ne olisivat auenneet?
Ihmettelevä
Kukkakauppiaani kehottaa pitämään tulppaanipakettia hetken huoneen lämmössä ennen paketin avaamista ja leikkaamaan 1-2 sentin palan tulppaanien varresta pois ennen kuin panen kukat viileään veteen. Jos tulppaanikimppu on ostettu kuivana – kuten se esimerkiksi torilta ostettaessa usein on – tulppaanit virkistyvät, kun ne pannaan kääreineen puoleksi tunniksi runsaaseen veteen.
Syy, miksi tulppaaniesi nuput kuivuivat ennen avautumistaan, on todennäköisesti kuitenkin muualla. Kukkaaihiot ovat voineet vaurioitua jo sipuliasteella, jos niitä on säilytetty liian pitkään tai liian lämpimässä. Tulppaanit ovat voineet kuivua kasvihuoneessa, jonka lämpötila ja kosteus ovat olleet niille sopimattomia. Myös pitkä kuljetus ja varastointi lämpimässä ovat voineet heikentää kukkia.
13. huhtikuuta 2012
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
0 kommenttia:
Lähetä kommentti